Terug naar alle artikelen

Sparen in het buitenland met de nodige risico’s


De spaarrente is bijna nul. Je krijgt nog een geringe vergoeding, maar dat is te verwaarlozen. Misschien is sparen in het buitenland een optie?

De tranen schieten bijna in je ogen als je ziet hoe weinig rente je krijgt over jouw spaartegoed. Er zijn nog enkele banken met een spaarrente van 0,55 procent, maar de meeste banken zitten er ver onder. Overstappen voor het kleine verschil doe je ook niet, want ook 0,55 procent zet ook nauwelijks zoden aan de dijk. Ook in andere landen zijn de spaarrentes laag, maar vaak nog steeds wel hoger dan in Nederland. Is het mogelijk om in het buitenland een rekening te openen?

Bieden buitenlandse banken een veel hogere rente?

Hoger, maar niet veel hoger. In België zijn de rentes iets anders opgebouwd. Daar werken ze met een basisrente en een getrouwheidspremie. In totaal gaat het je lukken om maximaal op een rente uit te komen van 1,2 procent. In Polen en Tsjechië krijg je een nog hogere spaarrente. Daar bedraagt de spaarrente nog rond de 1,5 procent. Als je het geld langere tijd kunt missen, kun je bij deze banken ook kiezen voor een deposito. Voor een deposito van 10 jaren vast zit je boven de 2 procent. Het is nog maar de vraag wat jouw rechten zijn als de buitenlandse banken failliet gaan. Ze vallen onder een garantieregeling, maar hoe lang gaat het duren tot je jouw geld terugkrijgt bij een faillissement? Als je het al terug krijgt.

Vaak kunnen Nederlanders niet zomaar een spaarrekening openen in het buitenland. Buitenlandse banken kunnen de rekeningen alleen beschikbaar stellen aan de inwoners van het land.

Waarom zou je risico lopen voor een nog steeds lage rente?

In het buitenland weet je niet de weg bij klachten. Daarnaast is het ook nog maar de vraag hoe kredietwaardig deze banken en landen zijn. Het verschil met de Nederlandse spaarrentes is ook te klein om er risico voor te willen lopen. Je kunt beter genoegen nemen met een lage rente en wachten op betere tijden. Of zijn er alternatieven voor het sparen?

Alternatieven brengen vaak risico’s met zich mee

Op de beurs of door het beleggen in bijvoorbeeld goud kun je een flink hoger rendement behalen. Uiteraard kun je ook fout beslissen en zelfs een negatief rendement maken. Een lage rente is nog geen reden voor een noodsprong. Eventueel kun je spaargeld gebruiken om je hypotheek deels af te betalen, maar dit is meestal fiscaal niet slim om te doen.

Kiezen voor een deposito

Door het kiezen van een deposito zet je jouw geld voor een aantal maanden of jaren vast. Helaas is dat ook geen optie. De rente hierop is dermate laag, dat het de moeite niet loont.

Een mogelijke oplossing die wij veel hanteren

Indien je beschikt over +/- € 50.000,- of meer, en je dit geld langere tijd niet nodig hebt, dan adviseren we om een deel (minimaal € 30.000,-) te gaan beleggen in onze Beaufort Beleggingsportefeuilles en een deel op een spaarrekening te laten staan. Sparen is overigens ook een vorm van beleggen en zeker niet zonder risico. Als we dit totale vermogen als één zien, dan kunnen we spreken van een gemiddeld rendement. Door de helft op een spaarrekening te laten staan is het risico op het totale belegde vermogen nu gehalveerd. Onderstaand het rendement vanaf de start in 2013 van onze "Neutraal" Beaufort 4 beleggingsportefeuille. Het gemiddelde netto rendement is 7% per jaar geweest. Indien je in dit voorbeeld € 20.000,- op een spaarrekening hebt staan tegen 0,15% en je belegd € 30.000,- op een Beaufort Beleggingsrekening, dan kom je uit op Spaargeld € 30,- en beleggen € 2.100,- maakt € 2.130,- rendement gedeeld door totaal vermogen van € 50.000,- maakt 4,26% netto rendement.


Wilt je ook meer weten over de mogelijkheid om een deel van je geld te gaan beleggen, stuur dan hier even een berichtje of neem telefonisch contact met ons op.

'We hebben uw bericht ontvangen en nemen zo spoedig mogelijk contact op

tnetjes@verschure-partners.nl