Terug naar alle artikelen

Zelfrijdende auto’s zijn goedkoper te verzekeren


In een interview in het magazine “Verzekerd!” zegt Anna van Tienhoven, senior consultant bij Mobilee Management & Advies, dat de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s de schadelasten sterk zal verlagen. De schade door ongevallen in het verkeer zal zelfs met 65 tot 90 procent afnemen.

Het zal nog vele jaren duren tot zelfrijdende auto’s het verkeersbeeld zullen overnemen, maar er wordt hard gewerkt aan de technologie hierachter. Volgend jaar zal de eerste auto op de consumentenmarkt komen die al gaat synchroniseren met uw smartphone en die de bestuurder herkent. Er zijn al auto’s op de markt die zelf remmen bij noodsituaties. De verdere ontwikkeling naar een volwaardig systeem zal waarschijnlijk nog wel decennia duren.

In 2015 wordt de eerste zelfrijdende auto ingezet als pendeldienst

Waar kunnen ze beter de primeur hebben dan op het campus-terrein van de universiteit van Wageningen. Op het terrein wordt een zelfrijdende bus ingezet voor maximaal 20 passagiers. Ook tussen Ede en Wageningen wordt er een zelfrijdende auto ingezet. Dus niet op een afgescheiden terrein, maar gewoon tussen het reguliere verkeer. De pilot gaat naar verwachting twee miljoen euro kosten.

Wie is verantwoordelijk voor een ongeval met een zelfrijdende auto?

Bent u als eigenaar van een zelfrijdende auto verantwoordelijk voor een ongeval? Mocht er verhoopt toch een ongeval plaatsvinden door een technische storing dan moet de verantwoordelijkheid waarschijnlijk gezocht worden bij de producent van de auto. Dit zou een WA autoverzekering overbodig maken. De fabrikanten zouden zich dus moeten verzekeren. Tijdens de overgangsperiode zullen er auto’s rijden die wij zelf moeten besturen en auto’s die zelfrijdend zijn. Dit zal het verkeer chaotisch maken, waardoor er juist meer ongelukken worden veroorzaakt.

De autopremie voor de reguliere auto’s gaat stijgen

Zolang het reguliere verkeer wordt gecombineerd met zelfrijdende auto’s, zal de premie voor de autoverzekering eerst sterk gaan stijgen. De zelfrijdende auto maakt geen fouten. Deze zullen ingesteld zijn op de verkeersregels en een computer gestuurde auto maakt geen inschattingsfoutjes. Bij een ongeval zal de schuld liggen bij de bestuurder van de reguliere auto. Kortom schades zijn niet te verhalen, tenzij er sprake is van een technische storing in de zelfrijdende auto.

Al tientallen jaren wordt er gesproken over de elektrische auto in plaats van de auto’s op benzine, gas of diesel. De ontwikkeling tot een volwaardig systeem gaat langzaam. De elektrische auto is nu al verkrijgbaar, maar de technologie en de voorzieningen moeten nog verder doorontwikkeld worden om het een volwaardige vervanging te laten zijn van de auto zoals wij deze nu kennen. Zo zal het ook gaan met de zelfrijdende auto.

info@geerlig.nl